Σας υποσχέθηκα νέο post όπου θα αναλύσουμε τον δείκτη προστασίας SPF των αντηλιακών. Στο προηγούμενο post μου, πώς επιλέγουμε ένα αντηλιακό για το παιδί μας, αναφέρω ότι καλό είναι να επιλέγουμε αντηλιακό με SPF30 και να έχουμε το νου μας να το ανανεώνουμε συχνά στο παιδί.
Ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor) με βάση τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, (EUROPEAN COMMISSION), αποτελεί στην ουσία μια κλίμακα βαθμολόγησης, η οποία περιγράφει την ικανότητα προστασίας του προϊόντος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας και κυρίως της UVB. Έτσι για παράδειγμα ο δείκτης SPF15 ενός αντηλιακού, μας προστατεύει κατά 93% από την διαπερατότητα της ακτινοβολίας, ενώ ο δείκτης SPF30 κατά 97%. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο δείκτης SPF50 μας προστατεύει κατά 98%, όχι δηλαδή πολύ περισσότερο από ένα αντηλιακό με SPF30.
Ο λόγος που δεν προτείνεται να χρησιμοποιούμε SPF50 σε βρέφη και παιδιά είναι ο συνδυασμός των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ώστε να πετύχει το προϊόν δείκτη SPF50. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ “βαριά” για το δέρμα των παιδιών καθώς και όλη η σύνθεση των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ στην ουσία προστατεύουν σχεδόν όσο και ένα αντηλιακό με δείκτη 30.
Για τους παραπάνω λόγους το ιδανικό είναι να επιλέξουμε ένα προϊόν με όσο το δυνατό λιγότερα χημικά συντηρητικά και δείκτη προστασίας SPF30 που θα ανανεώνουμε αρκετά συχνά στο παιδί μας. Επίσης να προσέξουμε να μην περιέχει νανοσωματίδια (πλέον αρκετές εταιρίες το τονίζουν λόγω επικινδυνότητας), και να προστατεύσουμε τα βρέφη και τα παιδιά από τις επικίνδυνες ώρες έκθεσης στον ήλιο.
Για οποιαδήποτε απορία, σχόλιο, περαιτέρω πληροφορία θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου και να σας βοηθήσω σε όποιο θέμα σας προβληματίζει. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το video μου εδώ: ΔΕΙΚΤΗΣ SPF, ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Σας φιλώ!
Funky Mama