ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

by Funky Mama

Καλό μας μήνα και καλό χειμώνα!

 Σήμερα στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας αναφέρω μερικά βασικά στοιχεία για το τι θεωρείται ασφαλές σε ένα προϊόν περιποίησης που αφορά το παιδί μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας το εξής δεδομένο: ότι περιέχει νερό στην σύσταση του (κρέμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα) μουχλιάζει πολύ εύκολα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Έτσι είναι αδύνατον να μην περιέχονται χημικά συντηρητικά σε όλα αυτά τα προϊόντα προκειμένου να διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κόσμος πλέον είναι εξοικειωμένος με τα γνωστά χημικά συντηρητικά parabens, οπότε όταν οι συσκευασίες γράφουν «paraben free» οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι μέσα  στο συγκεκριμένο προϊόν δεν περιέχεται κανενός είδους συντηρητικό! Αυτό είναι λάθος φυσικά, μιας και οι βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών χρησιμοποιούν πλέον άλλης τάξης χημικά συντηρητικά εξίσου τοξικά με τα γνωστά μας parabens. Το ότι πολλά από τα συγκεκριμένα προϊόντα αφορούν τα παιδιά και ειδικότερα βρέφη κάτω του ενός έτους θα πρέπει να μπούμε όλοι οι γονείς στην διαδικασία να σκεφτούμε απλά και να ψάχνουμε πάντα το πιο αγνό, φυσικό προϊόν για τα παιδιά μας.

Αλλεργίες, δερματίτιδα, ερεθισμοί οφθαλμών και επιβάρυνση του ήπατος είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορεί να προκαλέσει η «βαριά» χημική σύνθεση ενός τέτοιου προϊόντος. Από την άλλη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά και τα αντίστοιχα handmade φυτικά καλλυντικά που φτιάχνονται στην κουζίνα πολλών και χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα αιθέρια έλαια. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αλόγιστη χρήση τους στα προϊόντα, χωρίς γνώση της Νομοθεσίας για προϊόντα που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά,  με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται εξίσου ο παιδικός οργανισμός με πιθανά αλλεργιογόνα (5 περίπου ανά αιθέριο έλαιο).

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι έχοντας στο μυαλό μας τα εξής κριτήρια :

  1. Ότι περιέχει νερό = περιέχει και συντηρητικό . Για αυτό και επιλέγουμε φυσικά προϊόντα με όσο το δυνατόν ελαφρά συντηρητικά

2. Ότι περιέχει αιθέριο έλαιο = περιέχει αλλεργιογόνα, που όμως αν είναι ελεγμένο και κυκλοφορεί επίσημα στην αγορά θεωρείται ασφαλές. Δώστε προσοχή στο γεγονός ότι αναφέρεται σε παιδιά ή εγκύους να μην περιέχει αιθέρια έλαια αλλά εμποτισμένα λάδια (φυσική δράση βοτάνου μέσα στο έλαιο), αυτή είναι η πιο ασφαλής επιλογή φυτικού προϊόντος.

3. Ότι μυρίζει όμορφα = περιέχει χημικές ουσίες σε μεγάλη ποσότητα, κυκλοφορεί στην ροή του αίματος του σώματος μας. Τα αρώματα από τα φυτά καθαυτά δεν είναι ποτέ έντονα, οπότε να επιλέγετε αγνά προϊόντα χωρίς αρώματα ειδικά για τα παιδιά.

Τα μοναδικά προϊόντα που δεν χρειάζεται να έχουν συντηρητικά είναι αυτά που στη σύνθεση τους δεν περιέχουν νερό, δηλαδή η κηραλοιφές , τα φυσικά σαπούνια (πλάκα) και τα βούτυρα ενυδάτωσης. Η Ευρώπη επιτρέπει ουσίες όπως  αμνιακό υγρό ζώων, υγρό εγκεφάλου και ουσίες από έντομα, προκειμένου να υπάρχει η βέλτιστη ανάμιξη συστατικών, υφή και χρώμα σε ένα προϊόν. Η χημεία χρησιμοποιείται στο έπακρο μέσα στα καλλυντικά προϊόντα με κακό αντίκτυπο στην υγεία μας με το πέρασμα του χρόνου. Το marketing των προϊόντων τα κάνει ελκυστικά και όλοι μας κατά καιρούς πέφτουμε στην παγίδα αυτή. Ζούμε σε μια χώρα με φυσικό πλούτο και υπάρχουν πολλοί μικροί παραγωγοί που όντως βγάζουν φυσικά και αγνά προϊόντα. Συμβουλή μου για το δερματάκι των παιδιών, ειδικότερα για βρέφη και νήπια, είναι το εξής απλό: όταν αγοράζουμε οποιοδήποτε καλλυντικό περιποίησης πάντα να αγοράζουμε το πιο αγνό-φυσικό-απλό σε συστατικά προϊόν!

Τα φιλιά μου!

Funky Mama

You may also like

EnglishGreek