Γεια σας αγαπημένοι μου! Σήμερα θα ήθελα να σας αναφέρω κάποιες από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο και βήχα σε εσάς ή στα παιδιά σας. Πολλές φορές όταν βήχει το παιδί και μας αναφέρει ότι πονάει ο λαιμός του και δεν μπορεί να καταπιεί, αναρωτιόμαστε τι κάνουμε μέχρι να βρούμε τον παιδίατρο μας. Ας δούμε ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες του πονόλαιμου και του βήχα και πως αντιμετωπίζονται. Γενικότερα, ο πονόλαιμος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Συνδυάζεται συνήθως με ερεθισμό στο λαιμό (στις αμυγδαλές, στο λάρυγγα ή στο φάρυγγα), ερυθρότητα και αίσθηση «γδαρσίματος» που επιδεινώνεται όταν το παιδί καταπίνει ή ακόμα και όταν μιλάει. Συνήθως οφείλεται σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις που απαιτούν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης.
Οι 10 πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο και βήχα είναι:
1.Λαρυγγίτιδα: Η λαρυγγίτιδα εμφανίζεται όταν ο λάρυγγας ή οι φωνητικές χορδές προσβάλλονται από κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή (κυρίως ιογενή), προκαλώντας πόνο στο λαιμό, βραχνάδα, πολλές φορές και πυρετό (χαμηλό). Η λαρυγγίτιδα οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και ο βήχας παρουσιάζεται υλακώδης (σαν γάβγισμα σκύλου). Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να παρουσιάσουν λαρυγγίτιδα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε λοίμωξη. Τα παιδιά αυτά έχουν αλλεργική προδιάθεση ή η λαρυγγίτιδα τους αποδίδεται σε ψυχολογικά αίτια. Στην περίπτωση αυτή, η λαρυγγίτιδα λέγεται οξεία σπασμωδική. Οι γονείς που θα ακούσουν μια φορά το βήχα αυτό δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν ποτέ. Το παιδί δυσκολεύεται να εισπνεύσει και ακούγεται ένας χαρακτηριστικός θόρυβος κατά την εισπνοή. Η λαρυγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη κατάσταση και πρέπει αμέσως να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι αποτέλεσμα ατελούς απόφραξης του λάρυγγα (πρώτο κομμάτι του σωλήνα που μεταφέρει τον αέρα από το στόμα στους πνεύμονες). Ο λάρυγγας φουσκώνει με αποτέλεσμα η διάμετρος του να μικραίνει. Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας εμφανίζονται συνήθως τις νυχτερινές ώρες.
Ποια είναι η θεραπεία της λαρυγγίτιδας;
Γενικά η λαρυγγίτιδα τις περισσότερες φορές είναι ελαφριάς μορφής και περνά μόνη της. Μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να επισκεφθούμε τον παιδίατρο είναι τα παρακάτω:
• Βγάζουμε το παιδί έξω με μια κουβέρτα να αναπνεύσει φρέσκο και κρύο αέρα. Δεν υπάρχει ανάλυση του μηχανισμού δράσης, αλλά είναι συνήθως αποτελεσματικό.
• Βάζουμε το παιδί να αναπνεύσει υδρατμούς ανοίγοντας το ζεστό νερό στο μπάνιο για 15-20 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.
Οπωσδήποτε ενημερώνουμε άμεσα τον παιδίατρο μας.
2.Αμυγδαλίτιδα: Οι αμυγδαλές λειτουργούν ως φίλτρο του αέρα που εισέρχεται στους αεραγωγούς, παγιδεύοντας τυχόν μικρόβια που ενδέχεται να προκαλέσουν λοιμώξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αμυγδαλές προσβάλλονται από ιούς ή βακτήρια, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί περισσότερες από μία φορές και είναι πιθανότερο να προσβάλλει τα παιδιά. Οι αμυγδαλές ανήκουν στο σύστημα άμυνας του οργανισμού.Είναι εξειδικευμένοι λεμφαδένες που βρίσκονται στο φάρυγγα και που στόχο έχουν να καταπολεμούν κάθε μορφής μικροοργανισμούς και ιδιαίτερα τα βακτηρίδια και τους ιούς.
Τα κυριότερα συμπτώματα της μόλυνσης των αμυγδαλών είναι:
- Οι αμυγδαλές γίνονται κόκκινες και πρήζονται. Μπορεί να υπάρχουν πάνω τους περιοχές με λευκό επίχρισμα που είναι συνήθως πύο που έχει δημιουργηθεί.
- Έντονος πόνος στο λαιμό
- Πονοκέφαλος
- Πυρετός
- Αλλαγές της φωνής
- Αύξηση του όγκου των λεμφαδένων κάτω από τη γνάθο και στο λαιμό
Συνήθως η αμυγδαλίτιδα δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όμως εάν ένα παιδί παρουσιάσει υψηλό πυρετό, πόνο στο λαιμό (που χειροτερεύει), δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, σοβαρό πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις ή εμετό τότε, χρειάζεται άμεση εξέταση από τον παιδίατρο. Η θεραπεία της αμυγδαλίτιδας γίνεται συνήθως με αντιβιοτικά. Για την αφαίρεση των αμυγδαλών πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια από συγκεκριμένη ειδικότητα παιδο-ΩΡΛ.
3.Στρεπτόκοκκος: Ο στρεπτόκοκκος (συνήθως ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α στο 25-50% των περιπτώσεων), είναι βακτήριο και προκαλεί λοίμωξη του στοματοφάρυγγα. Συνήθως υπάρχει οξύς πόνος στην περιοχή, ενώ μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, κοιλιακά άλγη, εμέτους, δυσκαταποσία, κεφαλαλγία και κόπωση. Ο στρεπτόκοκκος προσβάλλει συνήθως παιδιά 2-15 ετών και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος. Εάν το στέλεχος του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου που έχει προκαλέσει τη φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, παράξει ερυθρογόνο τοξίνη, τότε 1-2 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εμφανίζεται η χαρακτηριστική εικόνα ενός ερυθρού, διάχυτου εξάνθηματος, το οποίο υποχωρεί με την πίεση και εξαπλώνεται γρήγορα (μέσα σε 24 ώρες) σε όλο το σώμα.
Η διάγνωση της νόσου από στρεπτόκοκκο πραγματοποιείται με :
Α) strep-test: είναι ένα τεστ με το οποίο ανιχνεύεται το αντιγόνο του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α σε φαρυγγοαμυγδαλικό επίχρισμα. Η εξέταση έχει σχετικά καλή ευαισθησία (55%-75%).
Β) καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επιβεβαίωση του παθογόνου μικροβίου αλλά και για τον έλεγχο της ευαισθησίας του.
Η θεραπεία πραγματοποιείται με χορήγηση αντιβιοτικού ελαττώνοντας άμεσα τον αριθμό των στρεπτοκόκκωv στο φάρυγγα και έτσι τα παιδιά, βελτιώνονται κλινικά μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της θεραπείας.
4.Γρίπη: Τα κλασικά και αιφνίδια συμπτώματα των ιών της γρίπης όπως αναφέρθηκαν αναλυτικά στο προηγούμενο μου άρθρο είναι ο πονόλαιμος, ο βήχας, ο υψηλός πυρετός, η ρινική καταρροή και οι σωματικοί πόνοι. Η γρίπη είναι μεταδοτική ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικά αντιϊκά σκευάσματα.
5.Αλλεργίες: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα κατοικίδια ζώα κ.α., απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, τα υγρά μάτια, το φτέρνισμα, ο βήχας καθώς και ο ερεθισμός και πόνος στο λαιμό. Σε περίπτωση αλλεργιών, ο πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται στη ρινική βλέννα που «τρέχει» προς τα πίσω στο λαιμό και τον ερεθίζει. Επίσης το άσθμα που είναι μια χρόνια πάθηση των αεραγωγών (βρόγχων), προσβάλλει αρκετά συχνά τα παιδιά. Το βασικό στοιχείο του άσθματος είναι η χρόνια φλεγμονή (ερεθισμός) των βρόγχων και η ποικίλου βαθμού απόφραξή τους που οδηγεί στην εμφάνιση συριγμού (σφύριγμα στο στήθος κυρίως στη φάση της εκπνοής), βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Σε παιδιά με επιβεβαιωμένη διάγνωση άσθματος χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ των γονέων και του γιατρού για την εφαρμογή κατάλληλου σχεδίου αντιμετώπισης και παρακολούθησης της νόσου, που προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του άσθματος του κάθε παιδιού.
Όλες τις παραπάνω πληροφορίες σας τις συγκέντρωσα, λόγω των διαφόρων συζητήσεων με μαμάδες που είχαν απορίες στο πώς να ξεχωρίσουν το ένα είδος βήχα από το άλλο. Επίσης, λόγω του ότι έχουμε περάσει πολλές φορές λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και βρογχίτιδα θα ήθελα να γνωρίζετε και εσείς τα πιθανά συμπτώματα της κάθε ασθένειας ξεχωριστά και να είστε ενημερωμένοι. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον παιδίατρο σας, αν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα βήχα ή πονόλαιμου ώστε να λάβει άμεσα την κατάλληλη θεραπεία.
Funky Mama
(Πηγές:
Χρονοπούλου Γενοβέφα, Διευθύντρια Μικροβιολογικού Τμήματος, Ευρωκλινικής Παίδων